Analysis

  ©2004 - 2021 SC WICCA THEODORES COMPANIE DE CONSULTANTA SRL | Powered By STAR SOFT design

Medicina naturala si complementara

DIETOTERAPIA

Dietoterapia este o metodă de tratament printr-o alimentaţie
echilibrată. Alimentele sunt clasificate în macrobiotică în funcţie de
proprietăţile lor energetice (yin sau yang) pentru a restabili
armonia fluxului de energie care circulă prin corp.

Dietoterapia exploatează resursele alimentelor pentru a preveni
bolile sau pentru a lupta împotriva acestora, restituind
organismului echilibrul său natural. Se pleacă de la ideea că o
carenţă de vitamine şi minerale, care rareori se observă la un
examen clinic, stă la originea multor boli; în forma lor extremă
aceste carenţe se manifestă prin patologii, cum ar fi scorbutul sau
anemia.

În dietoterapie nu vorbim despre a mânca mult, ci a mânca bine.
Cercetările ştiinţifice au confirmat influenţa determinantă pe care
o au alimentele asupra sănătăţii noastre, identificând virtuţile
terapeutice ale anumitor alimente.

Această metodă de terapie se bazează pe principiul compoziţiei
biochimice a organismului, mai exact de compensarea sau
reechilibrarea printr-un aport alimentar. O carenţă prelungită sau
o intoxicare datorită unei substanţe pe care organismul nu este
capabil să o recunoască sau să o asimileze poate să dea naştere
unei disfuncţii organice. Pentru a trasa un bilanţ vitaminic şi
mineral precis, nutriţionistul prescrie o serie de analize: rata
glicemiei şi insulinei, examenele hematologice şi biologice, testele
de funcţionare a tiroidei şi, eventual, o analiză pentru decelarea
oligoelementelor.

Aportul de suplimente alimentare restabileşte echilibrul
organismului, permiţând corpului să-şi regăsească mijloacele
naturale de apărare şi, în acelaşi timp, să reziste la agresiunile
patogene.

Din punctul de vedere al nutriţioniştilor, intoxicaţiile, alergiile
alimentare şi carenţele nutritive stau la originea multor boli. Un
tratament tipic este bazat, de regulă, pe fructe, legume şi cereale
complete, la care se adaugă suplimente alimentare (vitamine,
săruri minerale şi alte elemente vitale). Dozele sunt adaptate
strict la morfologia, stilul de viaţă şi metabolismul individului.