Analysis |
||||||||
|
Medicina naturala si complementara
DIETOTERAPIA Dietoterapia este o metodă de tratament printr-o alimentaţie echilibrată. Alimentele sunt clasificate în macrobiotică în funcţie de proprietăţile lor energetice (yin sau yang) pentru a restabili armonia fluxului de energie care circulă prin corp. Dietoterapia exploatează resursele alimentelor pentru a preveni bolile sau pentru a lupta împotriva acestora, restituind organismului echilibrul său natural. Se pleacă de la ideea că o carenţă de vitamine şi minerale, care rareori se observă la un examen clinic, stă la originea multor boli; în forma lor extremă aceste carenţe se manifestă prin patologii, cum ar fi scorbutul sau anemia. În dietoterapie nu vorbim despre a mânca mult, ci a mânca bine. Cercetările ştiinţifice au confirmat influenţa determinantă pe care o au alimentele asupra sănătăţii noastre, identificând virtuţile terapeutice ale anumitor alimente. Această metodă de terapie se bazează pe principiul compoziţiei biochimice a organismului, mai exact de compensarea sau reechilibrarea printr-un aport alimentar. O carenţă prelungită sau o intoxicare datorită unei substanţe pe care organismul nu este capabil să o recunoască sau să o asimileze poate să dea naştere unei disfuncţii organice. Pentru a trasa un bilanţ vitaminic şi mineral precis, nutriţionistul prescrie o serie de analize: rata glicemiei şi insulinei, examenele hematologice şi biologice, testele de funcţionare a tiroidei şi, eventual, o analiză pentru decelarea oligoelementelor. Aportul de suplimente alimentare restabileşte echilibrul organismului, permiţând corpului să-şi regăsească mijloacele naturale de apărare şi, în acelaşi timp, să reziste la agresiunile patogene. Din punctul de vedere al nutriţioniştilor, intoxicaţiile, alergiile alimentare şi carenţele nutritive stau la originea multor boli. Un tratament tipic este bazat, de regulă, pe fructe, legume şi cereale complete, la care se adaugă suplimente alimentare (vitamine, săruri minerale şi alte elemente vitale). Dozele sunt adaptate strict la morfologia, stilul de viaţă şi metabolismul individului. |